Mávajú skôr menšie bobule a je u nich kladený dôraz na vysoký obsah aromatických látok, obsah cukru a pokiaľ je možné aj na odolnosť voči hubovým chorobám a škodcom.
Modré odrody nájdeme vo svete v bohatej škále a originalite.
Rovnako ako u bielych odrôd, tak i u modrých odrôd platí, že vo svete nájdeme rôznorodú paletu krásnych a jedinečných modrých odrôd. Geografia modrých odrôd nezaostáva za svojimi bielymi bratmi. Rôzna mikroklíma a rozmanité klimatické podmienky formovali charakter modrých odrôd.
Základom vína je vinič.
Plodom viniča je hrozno. Modré hrozno je ušľachtilý plod zeme, z ktorého sa vyrábajú krásne a neopakovateľné červené vína. Každé z nich má svoju farbu, osobitú vôňu a neopakovateľnú chuť. Každá modrá odroda má svoju históriu, tradície a prítomnosť.
Medzinárodné odrody :
- Cabernet Sauvignon : veľmi rozšírená a obľúbená odroda, pestuje sa hojne v Starom i Novom svete
- Pinot Noir : známe i ako Rulandské modré. Tradičná odroda, pochádzajúca z Burgundska. Býva súčasťou krásnych a zaujímavých kupáží.
- Syrah : pochádza z Francúzska, hojne sa pestuje v Austrálii. Stále viac obľúbená a žiadaná odroda
- Merlot : ďalšia veľmi rozšírená a obľúbená modrá odroda. Pestuje sa na celom svete. Pôvod má vo Francúzsku. Je základom vína Bordeaux, spolu s Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.
Regionálne odrody:
- Gamay
- Cabernet franc
- Barbera
- Grenache
- Malbec
- Pinotage
- Nebiollo
- Sangiovese
- Temparanillo
- Zinfandel
- Alibernet / vzniká krížením Cabernetu Sauvignon a Alicante Bouchet /
- Andre / vzniká krížením Frankovky a Svätovavrineckého /
- Cabernet Moravia
- Brunello
- Kadarka
- Modrý Portugal
- Svätovavrinecké
- Frankovka modrá
- Dornfelder
- Carmenere
- Zweigelt / vzniká krížením Svätovavrineckého a Frankovky modrej /
- Tannat
a mnohé iné
Odrody pestujúce sa Slovensku / okrem tých vyššie menovaných / :
- Dunaj / vzniká krížením Muškát Bouchet a Oporto /
- Hron
- Neronet /vzniká krížením Modrého Portugalu, Alibernetu a Svätovavrineckého /